Genomförande
Du som fastighetsägare har ansvar för hela processen inför att anlägga ett enskilt avlopp. Miljökontoret i din kommun är endast tillsynsmyndighet och har inte till uppgift att hjälpa dig välja teknik eller att upprätta handlingar till din ansökan. Vi hjälper dig med detta.
Förstudie
Det börjar med att vi kommer ut till dig och inventera förutsättningarna på din fastighet och diskuterar dina behov önskemål, t.ex. WC eller inte. Utifrån detta underlag och kommunens krav föreslår vi en anläggning som är lämplig. Därefter lämnar vi offert till dig. Förstudien är naturligtvis kostnadsfri. Vid godkänd offert påbörjas arbetet enligt nedan.
Kontakter med kommunen
Vi kontaktar miljökontoret i din kommun och berättar om planerna på ett nytt avlopp och skapar ansökan/anmälan. Exakt vad som ska ingå i ansökan är olika i olika kommuner. I samband med det kommer vi att gräva en provgrop och ta sedimentprover på din tomt. Miljökontoret har som sagt inte som uppgift att bestämma vilken teknik du ska välja men de krav som myndigheten ställer är vägledning och utgångspunkt i diskussioner med oss.
Därefter skapar vi de ritningar och andra handlingar som ska bifogas ansökan. Om det finns risk för förorening av vattentäkter eller om markförhållandena i området gör det problematiskt att anlägga ett enskilt avlopp kan det vara nödvändigt med en geohydrologisk undersökning. Exempel på problematiska markförhållanden är t.ex. att grundvatten ligger nära markytan eller ett tunt jordlager innan berg. Det finns dock lösningar för detta.
I många fall gör miljöinspektören ett besök på plats och ibland även en utsättningsman. Vi blir din kontaktperson i dessa fall.
När vi har fått ett skriftligt beslut från din kommun om tillstånd kan anläggningen börja byggas. Vi får inte påbörja anläggandet innan det finns ett tillstånd.
Anläggningsarbetet
Vi ser till att allt material kommer på plats inklusive grävmaskin och eventuellt en lastmaskin.
Tillsammans med maskinisten är projektledaren på plats och övervakar arbetet för att säkerställa att arbetet genomförs enlig plan. Arbetet på plats tar normalt 3-5 dagar att genomföra.
Projektledaren ser naturligtvis till att grus och sand levereras i tid och att rörmokare kommer och kopplar in anläggningen. Om anläggningen har pump och givare ser han också till att elektriker kommer och gör de installationer som krävs.
Arbetet skall dokumenteras med bilder och beskrivningar i en Entreprenörsrapport som kommunen kräver för att godkänna anläggningen.
Besiktning och idrifttagande
Besiktningen av den färdiga anläggningen ser lite olika ut hos kommunerna. Vi hanterar kontakterna som krävs.
När anläggningen är slutbesiktigad och godkänd kan den tas i drift. Då informeras också renhållningsförvaltningen i din kommun via den entreprenörsrapport som vi skickar till kommunen. Slamtömning sker normalt en gång per år. Du är som fastighetsägare också ansvarig för att slamtömning etc. kan ske på ett bra sätt på din fastighet och du kommer att få betala en avgift för att detta utförs.